The foreign language thread
- Milla aka. the Slayer
- Round Table Hero
Asa e... eu cand vorbesc repede si nu sunt atent la cum pronunt zic "da pa" si nu "de pe"...Exista un accent/grai muntenesc, doar ca nu e foarte pronuntat. Muntenii tind sa inchida de obicei vocalele (insa numai cei ce vin din Ardeal/Moldova seziseaza asta). Inchiderea vocalelor duce uneori pana la transformarea lor. Un exemplu ar fi constructia "dă pă" in loc de "de pe".
God... azi la engleza mi-a zis ala ca singura problema pe care o mai am la limba e un mic accent.
La franceza constant incerc sa imi imbunatatesc accentul...
Si acu aflu ca si in romana trebuie sa fac eforturi ca sa nu am accent... hmm...... something is not right here...
In general ai dreptate, dar problema este ca esti judecat chiar in momentul in care straini afla ca esti din Europa de Est (Nu prea conteaza daca este vorba despre Romania, Albania sau Ungaria). Poti s-a spui cat de bine si uber-super este aici, ei au deja o opinie negativa.okrane wrote: @ discutia despre critica
Adevarata problema este ca critica interna nu prea este practizata.
Last edited by Veldrynus on 12 Mar 2007, 22:21, edited 1 time in total.
Veldryn 15:15 And Vel found a dirty old jawbone of a walrus and put forth his hand, and took it, and in his unholy rage, he slew thirty four thousand men and children therewith.
Well, da. Dar imaginea asta a fost creata in mintea lor de anumite elemente, nu tocmai obiective, nu? Si oricum, in loc sa le confirmam parerile pe care le au, poate ca cel mai bun lucru de facut totusi ar fi sa incercam sa indulcim aceasta opinie aratand celor care vor sa afle, ca sunt si lucruri bune acolo.Veldrynus wrote:In general ai dreptate, dar problema este ca esti judecat chiar in momentul in care straini afla ca esti din Europa de Est (Nu prea conteaza daca este vorba despre Romania, Albania sau Ungaria). Poti s-a spui cat de bine si uber-super este aici, ei au deja o opinie negativa.okrane wrote: @ discutia despre critica
Mersi okrane pt idea de a muta discutia aici.Veldrynus wrote:You were not objective in your interpretation of my message. It contained a negative comment on Romania (and not some other random country), and that fact pissed you off, so that you started a personal attack.
If I really want to spray sh*t over things, I do it otherwise.
BTW, there is nothing less constructive, than saying everything is OK, when the reality looks different.
Ok, let's shake hands.
@Vel: N-am zis ca sunt 100% obiectiv, dar cred ca raspunsul meu a fost totusi mai obiectiv decat postul tau, care lasa impresia ca toata tara arata ca in filmul Borat. Am recunoscut saracimea, am recunoscut ca in unele parti chiar arata asa, insa am punctat faptul ca asemenea locuri sunt in minoritate. In perioada studentiei (sociologie) am colindat tara-n lung si-n lat cu anchete sociale. Am intervievat oameni de la cei mai bogati la cei mai saraci, din centrul Bucurestiului, pana la cele mai departate sate din Harghita si Covasna (unde am fost impreuna cu studentii de la sectia maghiara, am fost pt niste studii interetnice). Stiu tot ce are bun si rau tara asta. Daca te-ai fi luat de coruptia din Romania, de lenea relativa (pt ca nu e peste tot), de discernamantul politic (care l-a mentinut pe Iliescu 3 mandate in fruntea tarii), de gainariile politicienilor - etc - nu as fi zis nimic.
Daca le zici oamenilor de pe forum "ba, nu veniti in Romania, ca va rupeti rotile in gropi, ca-i mizerie, ca sunt hoti de buzunare la tot pasul" - no comment. Dar daca ii faci sa creada ca mai peste tot e ca in Borat, atunci desigur ca raspund, pt a le readuce perceptia despre Romania mai aproape de una obiectiva.
N-am zis ca totul e bine si frumos in Ro, dar trebuie sa apreciezi ca de ex la noi nu sunt atacate autocarele de turisti prin munti ca in Bulgaria, si politia nu te jefuieste pe fata ca in Moldova si Ucraina - unde gasesti de 5 mai multe sate ca in Borat, insa unde nu s-au dus sa filmeze tocmai pt ca ar fi fost mult mai riscant.
One last thing - poti sa ma crezi sau nu - nu am reactionat doar pt ca a fost Romania ("and not some other random country"). Arunca daca vrei cu noroi in orice alta tara si ai sa vezi ca probabil am sa reactionez la fel (cel putin atata timp cat nu e vreo tara din Africa sau mai stiu eu unde, despre care stiu prea putin pt a putea zice daca ai dreptate sau nu).
Motivul pt care am avut multi prieteni maghiar cat am fost la Cluj, e tocmai faptul ca niciodata nu am avut o atitudine etno-centrista / nationalista, ci din contra, am avut mereu o atitudine deschisa fata de ei, incercand mereu sa fiu cat mai obiectiv posibil in situatii delicate.
*shake hands*
'Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former' - Albert Einstein
'Science without religion is lame, religion without science is blind' - same guy
'Science without religion is lame, religion without science is blind' - same guy
- Milla aka. the Slayer
- Round Table Hero
- Milla aka. the Slayer
- Round Table Hero
- Milla aka. the Slayer
- Round Table Hero
- theLuckyDragon
- Round Table Knight
O fost o conferinţă recent la noi la facultate despre politici lingvistice. O chestie interesantă pe care am reţinut-o de acolo este că limba în acelaşi timp facilitează comunicarea, dar este şi o barieră defensivă. Decanul facultăţii din Southamptom ne-a povestit cum francezii se uitau extrem de ciudat la el când vorbea franceza lui impecabilă, accent şi tot tacâmul. Din spusele lui, era ca şi cum "he wasn't supposed to be doing that"; el nu aparţinea culturii respective, francezii (nu doar din domeniul universitar) îl 'simţeau' cumva. Concluzia lui era că limba este aşadar şi o unealtă defensivă, care individualizează, care dă o identitate, care separă. (O chestie foarte logică, de altfel.)okrane wrote:Asa e... eu cand vorbesc repede si nu sunt atent la cum pronunt zic "da pa" si nu "de pe"...
God... azi la engleza mi-a zis ala ca singura problema pe care o mai am la limba e un mic accent.
La franceza constant incerc sa imi imbunatatesc accentul...
Si acu aflu ca si in romana trebuie sa fac eforturi ca sa nu am accent... hmm...... something is not right here...
La tine cum e? Francezii nu se uită ciudat la tine când vorbeşti o franceză foarte bună? (Bănuiesc că după atâţia ani ai prins-o totuşi )
"Not all those who wander are lost." -- JRRT
- Milla aka. the Slayer
- Round Table Hero
@Paulus-misseren: Nej, det er heller ikke fordi, vi siger noget bare tilnærmelsesvist interessant eller betydningsfuldt
Jeg spiller ikke squash mere. Har ikke rigtig lyst
Jeg fik til sidst højst spillet et par gange om måneden, og så var det simpelthen for dyrt at blive ved, når jeg ikke rigtig gad. Og arbejder mig dødtræt jo, så..
Jeg spiller ikke squash mere. Har ikke rigtig lyst
Jeg fik til sidst højst spillet et par gange om måneden, og så var det simpelthen for dyrt at blive ved, når jeg ikke rigtig gad. Og arbejder mig dødtræt jo, så..
This minor magical charm captures the viewer's attention and distra... ooo, pretty...
- Dragon Age Origins
- Dragon Age Origins
Pe francezi nu ii deranjeaza cand faci greseli, pt ca toata lumea face greseli la franceza - pana si francezii insisi. Pe de-o parte ei sunt obisnuiti peste tot cu straini si (chiar mai mult) imigranti care mereu vorbesc o franceza un pic stricata, insa pe de alta limba franceza e f complicata ea insasi. Am prieteni vorbitori nativi de franceza aici in Belgia, care mi-au recunoscut ca nici ei nu cunosc/vorbesc franceza cum trebuie. Faceam un curs (incepatori) de franceza anul trecut si veneam la ei cu intrebari de baza, iar ei habar n-aveau daca anumite cuvinte/conjugari sunt correcte sau fac parte doar din limbajul popular.okrane wrote:atatia ani nu e chiar atat de multi :p
si nu... nu am simtit asta aici... desi mai fac greseli, asa ca nu as zice ca este relevant cazul meu
'Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former' - Albert Einstein
@Milla
Det er vist hverken værre eller bedre end det hele tiden har været - selvom der godt nok er noget mindre squash-snak
Jeg har også haft perioder, særligt hvis jeg har spillet meget i en periode, hvor jeg så ikke har lyst til at spille i noget tid. Når jeg så har gået og drevet den af i noget tid, får jeg altid lyst til at spille igen - hvis jeg ellers har en makker
Du kunne jo også evt. købe et 10-klips kort ligesom jeg har??
Hvornår begyndte du at arbejde i Blockbuster? og mere vigtigt, kan jeg låne billige videofilm nu??
Det er vist hverken værre eller bedre end det hele tiden har været - selvom der godt nok er noget mindre squash-snak
Jeg har også haft perioder, særligt hvis jeg har spillet meget i en periode, hvor jeg så ikke har lyst til at spille i noget tid. Når jeg så har gået og drevet den af i noget tid, får jeg altid lyst til at spille igen - hvis jeg ellers har en makker
Du kunne jo også evt. købe et 10-klips kort ligesom jeg har??
Hvornår begyndte du at arbejde i Blockbuster? og mere vigtigt, kan jeg låne billige videofilm nu??
- Milla aka. the Slayer
- Round Table Hero
Faktisk så har jeg overvejet at købe et "klippekort". Tror også, jeg får lyst til squash igen, men har virkelig ikke i øjeblikket. Men jeg kan forstå på dig, at det er meget normalt
Desværre må jeg indrømme, at det også lidt skyldes, at jeg har kort interesse for ting. Lige pludselig er det ikke spændende for mig mere.
Desværre må jeg indrømme, at det også lidt skyldes, at jeg har kort interesse for ting. Lige pludselig er det ikke spændende for mig mere.
Jeg har arbejdet der siden 1. december. Jeg kan se 6 gratis film om ugen sålænge, de har været premierer i 14 dage Og hvis du er rigtig flink, så må du gerne låne en på mit kort. Jeg skal bare være på arbejde når det sker så Du er altid velkommen.Paulus1 wrote:Hvornår begyndte du at arbejde i Blockbuster? og mere vigtigt, kan jeg låne billige videofilm nu??
This minor magical charm captures the viewer's attention and distra... ooo, pretty...
- Dragon Age Origins
- Dragon Age Origins
Jeg har ihvert fald haft det sådan tit, især når jeg har spillet rigtig meget i en periode. Spiller din bror stadigvæk, eller er han også stoppet??
Og jeg er da forresten altid flink
og hvis jeg skal tro hvad du skriver, er du jo stort set altid på arbejde, selv når du eller burde holde fri... så cykler du lige forbi, for at se om de nu gør det ordentligt - eller møder op.
Og jeg er da forresten altid flink
og hvis jeg skal tro hvad du skriver, er du jo stort set altid på arbejde, selv når du eller burde holde fri... så cykler du lige forbi, for at se om de nu gør det ordentligt - eller møder op.